18
dec

Slaapapneu is ook te behandelen met neurostimulator

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De neurostimulator bestaat uit een onderhuidse ademhalingssensor en een stimulatiedraad, aangedreven door een kleine batterij. De elektrode wordt bevestigd aan de nervus hypoglossus die de spieren van de tong aanstuurt. Het systeem volgt de ademhalingspatronen van de patiënt en stimuleert de tong en de keel met een lichte impuls zodat de luchtweg openblijft. De patiënt kan het systeem aan- en uitzetten met een afstandsbediening.

Dat patiënten effectief met de nieuwe stimulator geholpen zijn, blijkt uit een recente studie die werd gevoerd in 22 slaapcentra in de Verenigde Staten en Europa. Het UZA in Antwerpen was er één van. Patiënten werden gedurende drie jaar gevolgd. De resultaten laten zien dat de slaapapneu aanzienlijk en aanhoudend daalde en de levenskwaliteit verbeterde. Ook de therapietrouw bleef behouden.

Prof. Paul Van de Heyning , diensthoofd NKO in het UZA en mede-onderzoeker in de -studie, is opgetogen met de resultaten: "Deze data bevestigen dat het stimuleren van de bovenste luchtwegen veilig en doeltreffend is. Het is belangrijk dat we over een effectieve behandeling beschikken voor patiënten die intolerant zijn, of niet reageren op andere behandelingen."
Momenteel wordt de therapie in België nog niet terugbetaald, maar de aanvraag is lopende.

Bron : Artsenkrant – 18-12-2015