20
nov

Superbacterie maakt laatste redmiddel tegen infecties waardeloos

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
‘Het einde van het tijdperk van de antibiotica en de terugkeer van een wereld waarin mensen sterven aan ordinaire ­infecties’. Zo pessimistisch reageren dokters over de hele wereld op de resultaten van nieuw onderzoek in China.
Wetenschappers daar hebben in dieren en een klein aantal menselijke proefpersonen, bacteriën gevonden met daarin het gen MCR-1. Dat gen maakt bacteriën bestand tegen het antibioticum colistine. En dat is slecht nieuws, want colistine wordt nu als laatste redmiddel gebruikt bij infecties, als alle andere medicijnen niet werken.

‘De resultaten zijn onrustwekkend’, reageert microbioloog Herman Goossens. ‘Vooral omdat het een vorm van resistentie is die zich heel snel verspreidt’.

Sterven we dan binnen tien jaar allemaal aan een banale infectie? Dat niet, maar ons arsenaal om ze te bestrijden, wordt wel kleiner. Als colistine wegvalt, hebben we een probleem. Vooral dan zwakke ­patiënten in zieken­huizen, die vaker ongevoelig blijken voor de klassieke antibiotica.
Nu al sterven elke dag acht patiënten in de Belgische klinieken omdat ze tijdens hun verblijf daar besmet zijn geraakt met een bacterie.

Bron : Het Nieuwsblad – 20-11-2015