16
nov

​Genezen van kanker, en dan begint de financiële ellende

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Bijna 1 700 aanvragen kreeg het Kankerfonds van Kom op Tegen Kanker vorig jaar binnen. Dat zijn er ruim vier per dag. Het gaat om kanker­patiënten die stuk voor stuk geld te kort hadden voor een operatie, medicijnen, thuisverpleging, ... Het deel van de factuur dat ze zelf moeten betalen, na tussenkomst van de ziekteverzekering, is zo groot dat ze in de problemen raken.
Het Kankerfonds betaalde in 2014 ruim 630 000 euro uit. Het geld ging naar de meest schrijnende gevallen. Vooral voor wie weinig verdient of voor alleenstaande ouders is kanker vaak niet alleen fysiek en geestelijk, maar ook finan­cieel een mokerslag. Nochtans worden zieke mensen geholpen door de ziekteverzekering. Klassieke behandelingen als chemo­therapie bijvoorbeeld, worden terug­betaald. ‘Klopt’, zegt directeur Marc Michils. ‘We hebben op zich een goed systeem. Maar er zijn nog gaten. Te weinig kosten zijn gedekt, dat merken we in de praktijk. Terwijl wie kanker heeft, het ­sowieso al zwaar heeft’.

De financiële malaise heeft meerdere oorzaken. Soms is er een gebrek aan informatie. Dat lijkt banaal, maar het is een groot probleem als iemand niet weet waar hij recht op heeft of waar hij die steun kan krijgen. Anderzijds is het zo dat er voor bepaalde behandelingen geen of onvoldoende terugbetaling is. Denk aan borstreconstructies met eigen weefsel na borstkanker. Of vruchtbaarheidsbehandelingen om na chemo nog kinderen te krijgen. Kankerpatiënten hebben soms ook ernstige tandproblemen, terwijl implantaten niet worden terugbetaald.
Ook de kosten voor thuis­verpleging kunnen hoog oplopen.

Kom op tegen Kanker lanceert daarom een nieuwe campagne om het probleem aan te kaarten. De organisatie doet een oproep aan patiënten en hun familie: laat weten wat je allemaal zelf moet betalen. De organisatie hoopt zo oplossingen voor te stellen aan de overheid.

Getuigenissen zijn welkom via 0800-35.444 of www.komoptegenkanker.be

Bron : Het Nieuwsblad – 16-11-2015