7
nov

Crème tegen superbacterie

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De eerste klinische proeven zijn beloftevol en geven goede hoop. Het medicijn slaagde erin bij vijf op zes patiënten met ernstige huidinfecties de gevreesde ziekenhuisbacterie (MRSA) uit te roeien. Twee gelijkaardige studies gaven dezelfde resultaten.
Goed nieuws, want de klassieke antibiotica laten het almaar vaker afweten bij salmonella, tuberculose, gonorroe...  Ook bij MRSA, de zogeheten ziekenhuisbacterie, halen de klassieke antibiotica nog maar weinig uit. In ons land bijvoorbeeld, sterven jaarlijks 3 000 mensen aan MRSA, 7,1% van alle Belgische ziekenhuispatiënten raakt tijdens zijn verblijf besmet.
Staphefekt kan daar misschien een oplossing bieden. Het is geen antibioticum, maar wel een crème op basis van fagen, dit zijn virussen die bacteriën doden en die je nu al onder meer in Georgië bij de apotheek kunt krijgen tegen allerhande kwalen.
Volgens de wetenschappers van Micreos moet het mogelijk zijn om Staphefekt  binnen vijf jaar ook onder de vorm van een pil of injectie op de markt te brengen.'
De Morgen - 07 Nov. 2014