30
sep

Gezondere levensstijl voorkomt hartaanvallen bij mannen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Door de levenskeuzes die ze zelf maken, bepalen mannen tot 86% van hun risico op een hartaanval.Gezond gewicht, een evenwichtig eetpatroon, regelmatig bewegen en sporten, niet roken en matig zijn in het gebruik van alcohol kan vier op de vijf hartaanvallen bij mannen voorkomen.
Gedurende 11 jaar werden meer dan 20 000 Zweedse mannen onderzocht. Bij aanvang van de studie waren de mannen tussen 45 en 79 jaar en leed geen enkele aan een cardiovasculaire aandoening of een andere chronische ziekte. Tijdens het verloop van de studie werden 1 361 hartaanvallen opgetekend. De onderzoekers peilden naar het voedingspatroon, alcoholgebruik, rookstatus, fysieke activiteit, buikvet en BMI.
Voor elk van de individuele levensstijlfactoren werd een significante bijdrage in het risico op een hartaanval gevonden.
Conclusie : mannen die niet roken, minimaal 40 minuten per dag fietsen of stappen, minstens een uur per week sporten, een buikomtrek hebben onder de 95 centimeter, matig zijn met alcohol en een gezond voedingspatroon aanhouden met veel fruit, groenten, granen, vis en weinig vet, verlagen hun risico op een hartaanval met 86%.
In Westerse landen is de mortaliteit als gevolg van hartziekten - vooral door betere medische interventies - de laatste jaren sterk gedaald. Die mortaliteit kan - door te kiezen voor een gezondere levensstijl – nog verder afnemen.
Artsenkrant – 26-09-2014