13
jan

Medicatie op maat

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
In de zoektocht naar nieuwe medicijnen worden peperdure geneesmiddelen ontwikkeld, die maar enkele honderden mensen helpen. Het is te moeilijk en bovendien duurt het te lang om nog een baanbrekend geneesmiddel te vinden zoals aspirine destijds. Daarom spitst het onderzoek zich toe op meer gepersonaliseerde behandelingen tegen weesziekten. Die zeldzame ziekten treffen slechts een klein deel van de bevolking, maar zijn vaak levensbedreigend. De nood aan een geneesmiddel is dan ook groot. De farmaproducenten halen met die producten geen volume, maar ze kunnen de prijs ervan zo opdrijven, dat ze toch hun omzet halen.
In 2014 werd een recordaantal geneesmiddelen tegen weesziekten goedgekeurd. Van de 82 geneesmiddelen die de toelating kregen om op de markt te komen, zijn er 17 voor zeldzame ziekten bedoeld. Daarnaast zijn ook acht nieuwe geneesmiddelen tegen kanker goedgekeurd.
Die cijfers geven meteen aan waar het in de farma-industrie om te doen is: weesziekten en kanker. Personalisering van de behandeling speelt daarbij een steeds grotere rol. Niet alleen de ziektegeschiedenis van de patiënt is belangrijk wanneer voor een geneesmiddel wordt gekozen, maar er wordt nog een extra stap gedaan. Er wordt van de patiënt een moleculair profiel opgemaakt dat een meer gerichte behandeling mogelijk maakt. De meer doorgronde diagnose maakt de slaagkans van een therapie groter en beperkt het risico op bijwerkingen. Voor de behandeling van kanker werpt de aanpak alvast zijn vruchten af.
 
Bron : De Tijd – 13-01-2015