26
nov

Test-Aankoop versus farma-industrie

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Lucentis (van Novartis) kost 800 euro per inspuiting, een dosis Avastin (van Roche) slechts 40 euro. De twee bedrijven die financieel met elkaar verwant zijn, maakten een onderlinge deal om vooral het dure Lucentis te promoten.
Door die afspraak kostte Lucentis de Belgische overheid de afgelopen vijf jaar al zo'n 200 miljoen euro. Volgens Test-Aankoop : 'een schande in tijden van besparingen'. Avastin zou de overheid tientallen miljoenen kunnen laten besparen, maar Roche laat het middel in België niet registreren, waardoor het voor artsen erg moeilijk wordt om het voor te schrijven. De minister staat naar eigen zeggen machteloos.
Aanmoediging van de verkoop van generieke geneesmiddelen, verbod op het gebruik van inefficiënte antibiotica, maatregelen die de overconsumptie moeten terugdringen, …met dergelijke maatregelen wil de minister komen tot minder uitgaven aan geneesmiddelen.  Maar de praktijken van Roche en Novartis geven aan dat er ook hardere ingrepen zullen nodig zijn om dat doel te bereiken.
Bron : De Standaard – 26-11-2014