Dat aandeel zit in stijgende lijn. In 1997 was het nog maar 6 procent. Geen goede evolutie. Bovendien duurt het vaak erg lang om weer van de slaappillen af te geraken. Aan slaappillen begin je dus best helemaal niet.
Wie slaappillen neemt, valt wel sneller in slaap en wordt 's nachts minder vaak wakker. Maar uit studies blijkt ook dat de kwaliteit van de slaap daalt. De slaap is minder diep en een belangrijke fase van de slaap, de remslaap, wordt korter. Bovendien treedt er gewenning op. Na vier weken blijkt de slaappil geen effect meer te hebben.
Het is geen ramp als je af en toe slecht slaapt, het is zelfs normaal. Relativeren is dus de boodschap. Pas als je drie dagen per week gedurende minstens drie opeenvolgende weken slecht slaapt én als je daardoor overdag problemen ondervindt, is er sprake van een echt slaapprobleem.
Om dat zo goed mogelijk te voorkomen, moet je je hersenen tot rust laten komen voor het slapengaan. Vermijd multimedia, blijf in bed dus van je smartphone en zet de televisie uit. Maak dat je een goede balans hebt tussen werk en ontspanning en dat je voldoende sociale contacten en lichaamsbeweging hebt.
Bron : De Standaard – 10-03-2015
10
mrt