29
mei

Hoe vroeger je hiv behandelt, hoe beter

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Een grote internationale studie naar de behandeling van het hiv-virus (de veroorzaker van aids) komt vervroegd tot een besluit, omdat de resultaten zo duidelijk zijn.
'Dit gaat de aanpak van hiv in heel de wereld grondig veranderen.' Eric Florence van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Linos Vandekerckhove van de Universiteit Gent zijn het eens. Allebei volgen ze patiënten die deelnamen aan het onderzoek. De ene helft kreeg meteen na de vaststelling van hun besmetting een behandeling met antivirale middelen, de andere helft werd op de gebruikelijke manier behandeld: hun T-cellen (het doelwit van het virus) opvolgen, en de behandeling beginnen als het aantal T-cellen duidelijk verlaagd was. Je geeft immers niet zomaar pillen aan mensen die zich nog perfect gezond voelen - en waarvan men tot gisteren niet eens wist of ze er wel baat bij hadden.
Niet alleen het aantal aidsverschijnselen lag duidelijk lager in de meteen behandelde groep, maar ook het aantal kankers, hartinfarcten, leverziekten en andere "medische gebeurtenissen". En dat is geen toeval, het verband met de behandeling is statistisch onweerlegbaar.

Bron : Bijlage “Cultuur”, 29-05-2015