23
okt

Artsen vrezen schadeclaims

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Uit onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt dat artsen - uit schrik voor schadeclaims - minder patiënten behandelen waarbij het risico op complicaties groot is. Uit voorzorg stellen ze extra onderzoeken voor en stellen ze minder riskante handelingen uit in de tijd. 
Patiënten of familieleden die menen dat een arts een fout heeft gemaakt, kunnen sinds de oprichting van het Fonds Medische Ongevallen, een schadevergoeding vragen. Het Fonds ontvangt zo gemiddeld honderd nieuwe dossiers per maand.
Heel wat artsen, vooral plastisch chirurgen en anesthesisten, zeggen dat ze daardoor zorgvuldiger en defensiever zijn gaan handelen : ze behandelen minder patiënten met een hoog risicoprofiel en ze voeren minder riskante behandelingen uit. Ook stellen ze extra onderzoek voor vooraleer een diagnose te stellen. Behoorlijk wat patiënten worden bovendien doorverwezen voor een tweede opinie.
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten betreurt die evolutie en vreest dat we zo naar Amerikaanse toestanden evolueren, waarbij advocaten en verzekeringen op de stoep van ziekenhuizen klanten proberen te ronselen.
Bron : De Morgen – 22-10-2014