14
okt

Agressieve huidkanker wordt een heuse epidemie

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Elk jaar sterven zo'n 400 Belgen aan agressieve huidkankers of melanomen. Nochtans heeft de ziekte in het eerste stadium een overlevingskans van 97%. En dat zijn lang niet de enige cijfers waardoor melanomen steeds meer de aandacht trekken van beleidsmensen en onderzoekers. Zo zijn ze de meest dodelijke kanker bij twintigers, en de tweede doodsoorzaak door kanker bij dertigers. Bovendien groeit het aantal mensen met melanomen al jaren met 5% per jaar.
'Een stijging met 5% is ongelooflijk veel', bevestigt Liesbeth Van Eycken (Belgisch Kankerregister). 'De meeste kankers zijn statisch. Soms is er een genderverschil, zoals een fikse stijging van het aantal vrouwen met longkanker. Maar een stijging zoals die van het aantal melanomen is ongezien’. Professor Bart Neyns (UZ Brussel) spreekt zelfs van een 'epidemie', vooral in het noorden van Europa, Amerika en Australië. Mensen met een bleek huidtype laten zich veel vaker dan vroeger verbranden op zuiderse stranden en onder zonnebanken. En vooral kinderen en tieners zijn daar het slachtoffer van.
'Kinderen en jongvolwassenen hebben een veel gevoeligere huid dan ouderen', legt Neyns uit. 'Wie veel verbrandt op jonge leeftijd, loopt het risico dat de veranderingen in het DNA die daardoor ontstaan leiden tot een melanoom. Al spelen ook andere factoren. Kinderen spelen tegenwoordig veel minder buiten tijdens de lente, maar zitten tijdens de vakantie wel bijna naakt op een zonovergoten strand. Die plotse blootstelling aan uv-licht is gevaarlijk. Iemand die in Scandinavië een kantoorjob heeft, is niet klaar om twee weken onbeschermd te gaan zonnen in Spanje. Gelukkig dringt dat besef stilaan door.'
Een goede preventie in de strijd tegen huidkanker is cruciaal. Melanomen die vroeg worden opgespoord en behandeld, zijn in ruim 90% van de gevallen te genezen.

Bron : Knack – 14-10-2015