6
jan

Kanker ja dan neen gevolg van pech?

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Of, met andere woorden: wie kanker krijgt, heeft meestal gewoon pech. Nu blijkt dat het onderzoek toch wat nuancering vraagt, want niet voor alle vormen van kanker is toeval de boosdoener. Bij borstkanker bijvoorbeeld speelt erfelijkheid een rol, en ondertussen zal ook niemand nog betwisten dat rokers een groter risico lopen op longkanker.
Maar het is dus zeker niet zo dat als je gezond leeft, je gevrijwaard bent van kanker. In die zin heeft het onderzoek wel gelijk. Bij pancreaskanker zal een gezond leven weinig baten. Voor het voorkomen van darmkanker is een gezonde levensstijl dan weer wel van belang.
De Amerikaanse wetenschappers hebben ook niet alle vormen van kanker onder de loep genomen. Borst- en prostaatkanker bijvoorbeeld maakten geen deel uit van hun onderzoek. Onlangs is ook nog een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk gevoerd, waaruit bleek dat bijna 43 procent van de kankergevallen door de omgeving en de levensstijl is beïnvloed. Een heel ander resultaat dan in de Verenigde Staten.

Bron : De Tijd – 06-01-2015