15
okt

Nieuw geld voor kankerpatiënten en transgenders

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Vandaag maakt Maggie De Block (Open VLD) de details bekend van haar gezondheidszorgbegroting voor volgend jaar. Vooral de 164,3 miljoen voor nieuw beleid valt op, omdat de federale minister van Volksgezondheid daarnaast 408,3 miljoen euro moet besparen.

Zo trekt de liberale vier miljoen uit voor het terugbetalen van het invriezen van spermatozoïden, eicellen, en eistokweefsel van jonge kankerpatiënten. Chemotherapie maakt hun vruchtbaarheid namelijk kapot, waardoor kinderen krijgen nadien haast onmogelijk wordt. Tenzij vóór de behandeling genetisch materiaal wordt opgeslagen, om later te gebruiken. De minister maakt nu geld vrij om die dure procedure te bekostigen. Jaarlijks zouden tweeduizend mannen en een 450-tal vrouwen van de nieuwe tussenkomst kunnen genieten.

Ook de transgenders krijgen een extraatje van 1,17 miljoen euro. 'Op dit ogenblik is namelijk geen goede zorg voorzien, terwijl het aantal transgenders wel toeneemt', zegt de minister. Het vrijgemaakte budget dient niet alleen om de (hormonale) behandeling deels terug te betalen, maar ook de geestelijke zorg en behandeling.

Bron : De Standaard  - 15-10-2015