7
dec

Duizenden jongeren slikken antidepressiva

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Vijf jaar en al aan de antidepressiva. Het kan, zo blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM). Het ziekenfonds berekende dat in de loop van vorig jaar 4 917 minderjarigen minstens één keer zo'n medicatie kregen. Ruim 130 van die minderjarigen waren vijf jaar of jonger. De grootste groep is die van de 17-jarigen (1 725 patiënten).

Waarom de medicatie aan hen is voorgeschreven, staat niet in de cijfers. Bij hele kleine kinderen worden antidepressiva gebruikt tegen angst- en slaapstoornissen. Maar dat neemt niet weg dat het onrustwekkend is om te zien dat de cijfers opnieuw in stijgende lijn gaan, zegt de CM. Tussen 2003 en 2012 was er een daling, de voorbije twee jaar bedraagt de stijging weer tien procent.

'Het gaat om antidepressiva van het type SSRI', zegt apotheker Caroline Lebbe. 'Het zijn medicijnen die je beter niet aan kinderen en adolescenten geeft. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Er zijn twijfels of de pillen wel werken. Anderzijds hebben minderjarigen een grotere kans op bijwerkingen.' En die zijn in het geval van SSRI's niet min: opstandig gedrag en agressie, maar ook zelfmoordgedachten en -neigingen.

De CM pleit ervoor dat dokters zo vaak mogelijk voor psychotherapie kiezen en geen pillen meer voorschrijven uit gemakzucht of om financiële redenen. Medicatie wordt terugbetaald, een consultatie bij een psycholoog niet.
De kinderpsychiaters geven toe dat er belangrijke bezwaren zijn om antidepressiva voor te schrijven. 'Maar dat neemt niet weg dat de pillen soms een noodzakelijk kwaad zijn', zegt Lieve Swinnen. 'Bij zware depressies moet je alle middelen inzetten om te vermijden dat de problemen erger worden’.
'De resultaten zijn niet spectaculair, maar ze zijn er wel', zegt Eric Schoentjes, hoofd van de kinder- en jeugdpsychiatrie van het UZ Gent. 'Bij jongeren die maanden met een depressie kampen, zijn lichte verbeteringen heel belangrijk. We mogen hen die niet ontzeggen uit overdreven argwaan voor antidepressiva.'

Bron : De Standaard – 07-12-2015