2
okt

Steeds meer jongeren emotioneel in de knoop

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Eén op de drie Belgen kampt met depressieve gevoelens, angststoornissen en slaapproblemen. Dat blijkt uit de nieuwe Nationale Gezondheidsenquête die in 2013 werd gehouden. Een stijging die er vooral komt omdat steeds meer jongeren emotioneel in de knoop zitten.
Mogelijke oorzaken :
 
  • Jongeren worden voortdurend geconfronteerd negatieve berichten : besparingen, financiële crisis, de hoge werkloosheid, ISIS,...
  • Jongeren zijn kwetsbaarder : het stijgend aantal echtscheidingen met alle conflicten die daar vaak bijhoren, schaden het basisvertrouwen van jongeren.
  • Jongeren moeten vechten voor een job : het aantal arbeidsplaatsen is beperkt. En wie werkt, moet steeds blijven bewijzen dat hij die job waard is.
Bij vrouwen – en dan vooral in de groep jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar – is de situatie nog erger. Bijna de helft van deze jonge vrouwen voelt zich niet goed in het vel.
De cijfers zijn zorgwekkend, maar ze mogen ons niet cynisch maken. Vraag is nu vooral hoe we de neerwaartse spiraal kunnen doorbreken. We moeten bij elkaar hulp durven zoeken, bij elkaar kunnen aankloppen als het even niet meer gaat, en zo het sociale weefsel herstellen. Ook de overheid heeft daarbij een taak te vervullen
Bron : De Morgen  01-10-2014