Met die nieuwe strategie hoopt Barack Obama de klimaatkwestie veel directer te doen doordringen: de opwarming van de aarde is niet langer alleen een milieuprobleem, maar ook een bedreiging voor de gezondheid.
Obama lanceerde een campagne, die de gezondheidsvoordelen van klimaatactie benadrukt. "Het plan voor schone energiecentrales vermijdt elk jaar 6 600 vroegtijdige sterfgevallen en 15 000 astma-aanvallen bij kinderen", luidt een van de slogans. De impact van de opwarming op onze gezondheid is groot en ieder gezin is kwetsbaar".
Een analyse in The Lancet, het belangrijkste medische vakblad, toont dat Obama de wetenschap aan zijn kant heeft. "De opwarming van de aarde is een medische noodsituatie die de gezondheidswinst van de laatste vijftig jaar dreigt weg te vegen", concluderen de 45 auteurs.
Tegen 2030 sterven minstens 250 000 mensen per jaar door de opwarming, zo staat er. Nu al belanden meer mensen door hitte in het ziekenhuis met hartritmestoornissen. Meer ozon door de opwarming verhoogt de kans op hartaanvallen. Meer stof, rook, giftige deeltjes in de lucht door droogte geeft meer tromboses en longproblemen. Stress en angst door extreem weer leidt dan weer tot meer hartaanvallen. In 2010 vielen in Rusland 11 000 extra hittedoden in vergelijking met zomers in de jaren daarvoor.
Naast de rechtstreekse impact van de opwarming op de gezondheid zorgt ook de verbranding van fossiele brandstoffen waardoor de aarde opwarmt voor veel gezondheidsproblemen. Door fijne stofdeeltjes in de lucht sterven 7 miljoen mensen per jaar vroegtijdig aan hart- en ademhalingsziektes.
Maar de auteurs benadrukken dat daar net grote mogelijkheden voor gezondheidswinst zitten. Dit hoeft geen catastrofeverhaal te zijn, klinkt het. Want wél voldoende klimaatinspanningen leveren, vermijdt niet alleen de schade, het brengt ook nettowinst mee. Zo bespaart de EU tegen 2050 alleen al 38 miljard euro door transport en steenkoolcentrales te vergroenen. Tegen 2030 kunnen een half miljoen vroegtijdige sterftes worden vermeden door de CO2-uitstoot af te bouwen. Tegen 2050 loopt dat op tot 1,3 miljoen.
Bron : De Morgen – 24-06-2015
24
jun