Wie vaststelt dat hij niet meer zo scherp ziet, gaat naar een oogarts. Wie zich niet goed voelt in zijn vel, maakt een afspraak met een psycholoog. Wie rugproblemen heeft, gaat naar een chiropractor.
Maar hoe evident dit ook klinkt, het is het niet. Belgen in armoede stellen hun gezondheidszorg steeds vaker uit. Dat werd dinsdag al aangetoond door Decenniumdoelen 2017, dat in ons land de armoede in kaart brengt. Gisteren plakten consumentenorganisatie Test-Aankoop en de Christelijke Mutualiteit (CM) daar pijnlijk concrete cijfers op.
Liefst 23 procent van de Belgische gezinnen, of ruim 1 miljoen, moest het afgelopen jaar een essentiële medische behandeling uitstellen of stopzetten, blijkt uit hun onderzoek. De behandeling is simpelweg te duur, ondanks maatregelen als de maximumfactuur (die op basis van inkomen een plafondbedrag vastlegt) en de derdebetalersregeling (waarbij iemand enkel remgeld betaalt). Bij sommige bevolkingsgroepen ligt het percentage zelfs nog veel hoger.
Het vaakst werd een bezoek aan de tandarts (12 procent) uitgesteld, gevolgd door een raadpleging bij de oogarts (7), revalidatie (3) en orthopedische zorg (3).
Bron : Het Nieuwsblad – 01-10-2015
1
okt