Uit een vijf jaar durend onderzoek bij zowat 3500 personen blijkt dat een voedingspatroon, rijk aan bewerkte voedingsmiddelen, het risico op depressie met 58 % doet stijgen. Een mediterraan dieet echter, rijk aan groenten, fruit en vis, vermindert dit risico met 28 %.
Samen met een diëtist stelt Dokter Ferreri dan ook een 'antidepressiedieet' voor. Het is niet de bedoeling om medicatie te vervangen door een dieet, maar wel de eigenschappen van voedingsmiddelen te gebruiken als een hulpmiddel om ons goed te voelen. Antidepressiva en voeding worden dus helemaal niet tegenover elkaar gesteld : als een arts een antidepressivum voorschrijft, moet men dat zeker niet naast zich neerleggen in ruil voor een nieuw voedingspatroon. Het effect van de medicatie zal juist versterkt worden door een aangepaste voeding, aldus Dokter Ferreri.
Een bijkomende doelstelling van het antidepressiedieet is : opnieuw leren genieten. Voeding geeft aan familieleden van depressieve patiënten talloze mogelijkheden om te helpen, want voeding blijft een bron van positieve emoties. Wie geniet er niet van lekkers uit de familietraditie of een gerecht dat mooie herinneringen oproept, zoals lasagne op grootmoeders wijze of chocoladetaart volgens een geheim familierecept? Door het bereiden van zulke gerechten kun je de depressieve patiënt een opbeurende zintuiglijke ervaring aanbieden, en helpen de levensvreugde terug te vinden.
Bron : Knack Extra – 12-11-2014
12
nov