17
nov

Drugs, tabak en pillen kosten ons meer dan 4,5 miljard euro

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Als alle Belgen zouden stoppen met het overmatig gebruik van alcohol, het verkeerd gebruik van psychoactieve medicatie en het gebruik van illegale drugs en tabak, besparen we jaarlijks meer dan 4,5 miljard euro. Dat becijferden de VUB en de UGent.

De eerste kostenpost betreft de directe kosten van het gebruik van genotsmiddelen en wordt geraamd op een totaalbedrag van maar liefst 2,85 miljard euro per jaar. Bijna 70 procent daarvan gaat naar de gezondheidszorg: ziekenhuiskosten, hulpverlening, medicatie. De aanpak van drugsgerelateerde criminaliteit kost politie en justitie jaarlijks 784 miljoen euro. Meer dan 100 miljoen euro is gelinkt aan verkeersongevallen.

Daarnaast zijn er de indirecte kosten, die het gevolg zijn van verloren productiviteit van werknemers. Want wie ziek of arbeidsongeschikt is, in de gevangenis zit, of zelfs vroegtijdig sterft, betekent een verlies voor de economie en de samenleving. De onderzoekers ramen dat verlies op 1,76 miljard euro per jaar. 85 procent van dat bedrag is het gevolg van gezondheidsproblemen. 10 procent of 177 miljoen euro gaat jaarlijks verloren door overlijdens in verkeersongevallen veroorzaakt door mensen onder invloed van alcohol, illegale drugs of psychoactieve medicatie.

Als we de directe en indirecte kosten samentellen, betaalt de Belgische samenleving jaarlijks meer dan 4,5 miljard euro aan de gevolgen van het gebruik van genotsmiddelen. Dat is 1,19 procent van het BBP ofwel 419 euro per inwoner.
En dan zijn er nog de kosten veroorzaakt door het verlies aan levenskwaliteit. Jaarlijks gaan meer dan een half miljoen gezonde levensjaren verloren door legale en illegale drugs. 'Een verontrustend hoog aantal', zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans.  94 procent van de verloren gezonde levensjaren is te wijten aan gezondheidsproblemen. 

Bron : De Standaard – 17-11-2015