2
dec

Afname brugpensioen gaat gepaard met toename langdurig zieken

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
In oktober betaalde de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) aan 99 853 bruggepensioneerden een werkloosheidsuitkering uit. Het is van augustus 1985 geleden dat dat aantal zo laag was.
Het aantal bruggepensioneerden, officieel zijn dat werklozen met een bedrijfstoeslag (SWT'ers), ligt bovendien een vijfde lager dan op de piek van het stelsel in februari 2011. Toen kregen nog 121 533 werklozen een bedrijfstoeslag. Die forse afname betekent een besparing voor de regering. In 2013 kostten de bruggepensioneerden nog 1,6 miljard euro. Naar verwachting daalt dat volgend jaar naar 1,3 miljard.
De daling van het aantal bruggepensioneerden werd ingezet onder de regering-Di Rupo. De leeftijdsvoorwaarden werden verstrengd en voor een werkgever werd het duurder om het stelsel te gebruiken. De regering-Michel ging op dat elan verder.
Een belangrijke kanttekening is echter dat de afname van het aantal bruggepensioneerden gepaard gaat met een toename van het aantal langdurig zieken. Eind 2014 zaten er 321 000 Belgen langer dan een jaar thuis met een ziekte-uitkering. Dat zijn er de helft meer dan tien jaar geleden.

Bron : De Tijd – 02-12-2015