25
sep

Hypercholesterolemie , de onbekende cholesterolziekte

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Cardioloog Ernst Rietzschel (UGent) trekt aan de alarmbel: naar schatting 1 op de 450 Belgen lijdt aan familiale hypercholesterolemie (FH). Maar slechts 4 procent is op de hoogte van die tikkende tijdbom. 'Heel wat Belgen kampen met een te hoge waarde van de 'slechte' LDL-cholesterol en hebben meer dan 115 mg/dl in het bloed. Maar bij FH-patiënten ligt die spiegel nóg hoger, met waarden tussen de 250 en meer dan 400 mg/dl. En dat al sinds de geboorte'.

Van zo'n hoge cholesterolwaarde merk je niets, maar in je bloedbaan speelt zich wel een drama af. Want het leidt tot versnelde hart- en vaatziekten, zelfs al vanaf de leeftijd van 30. De ziekte, veroorzaakt door een verstoring van het lichaamseigen mechanisme dat normaal cholesterol afbreekt, is erfelijk: als je vader of moeder het heeft, loop je zelf 50 procent kans.

Om de bewustwording te vergroten, zette cardioloog Rietzschel samen met collega Olivier Descamps (UCL) de patiëntenvereniging BELCHOL op poten. 'Te weinig mensen zijn zich bewust van de signalen. Ze leggen bijvoorbeeld de link niet wanneer familieleden op jonge leeftijd hartproblemen en een hoge cholesterol hebben. Dan zouden de cholesterolwaarden in de hele familie onderzocht moeten worden. Als je er vroeg genoeg bij bent, mag je rekenen op een normale levensverwachting en -kwaliteit. Tenminste, als je gezond leeft en medicijnen neemt'.

Gisteren was de perfecte dag om de nieuwe vereniging voor te stellen: het was de eerste internationale dag van de Familiale Hypercholesterolemie, uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Bron : De Morgen - 25-09-2015