12
nov

Apothekers onder druk

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Volgens de Algemene Pharmaceutische Bond telde België in oktober 4935 apotheken. Dat zijn er 344 minder dan twintig jaar geleden. Sinds 1999, toen er een recordaantal van 5277 apotheken was, is er sprake van een daling. Toch blijft België met bijna 5000 apotheken een van de Europese landen met de meeste apotheken per inwoner.

Ook de omzet van de apotheken is de jongste drie jaar gedaald. Elk jaar brengt de overheid de prijzen van terugbetaalde geneesmiddelen naar beneden. Dat heeft een impact op de omzet. Een kanttekening daarbij: apothekers zijn sinds 2005 erkend als farmaceutische zorgverstrekkers en krijgen naast een beperkte marge een vast honorarium voor de farmaceutische zorg bij de aflevering van terugbetaalde geneesmiddelen.

Er worden ook almaar meer ketens gevormd. Multipharma bijvoorbeeld heeft ruim 250 vestigingen. Een keten biedt een betere kwaliteitscontrole, een betere begeleiding van medewerkers en een grotere beschikbaarheid van geneesmiddelen. Een keten heeft ook een grotere aankoopkracht waardoor die interessantere prijzen kan bekomen. De onafhankelijke apotheker zet daar een extra dimensie tegenover. De zelfstandige apotheker heeft geen nine-to-fivementaliteit. Zeker in een veranderende economie zal die een tandje bijsteken.

In de gemiddelde apotheek neemt het aandeel van producten zonder voorschrift en van het randassortiment (vitaminen, huidverzorgingsproducten enzovoort) toe.
Ook e-commerce is een bedreiging voor de klassieke apotheker. Een deel van de omzet in niet-terugbetaalde geneesmiddelen en OTC-producten verdwijnt naar de onlinehandel.

Bron : Trends – 12-11-2015