De vorige minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx , maakte zich zorgen over de hevige campagnes van de anti-melklobby waardoor de bevolking misschien onvoldoende nutriënten zoals calcium zou innemen.
Ze vroeg advies aan de Hoge Gezondheidsraad. Die beperkte de vraag naar de link tussen melk en borstkanker en besloot na onderzoek dat er geen argumenten zijn die erop wijzen dat melk een beschermende invloed heeft tegen borstkanker, maar evenmin dat melk deze vorm van kanker veroorzaakt.
Patrick Mullie, voedingsdeskundige van de VUB, zat wel in de werkgroep van de Hoge Gezondheidsraad die de kwestie onderzocht, maar heeft toch bedenkingen:
'Het advies besteedt ruim aandacht aan de sterke anti-melklobby die onzinnige argumenten gebruikt. Dat melk borstkanker veroorzaakt slaat nergens op. Maar het advies zegt niets over de sterke pro-melklobby en die is er ook. En die gebruikt ook argumenten die niet kloppen. De VLAM en andere reclameacties suggereren dat melk goed is tegen osteoporose, maar dat is heel zeker niet zo’.
'We worden overspoeld door reclame voor melk en als je een kind vraagt drie gezonde voedingsmiddelen op te noemen, noemt het fruit, groenten en melk’.
Het klopt dat we calcium nodig hebben, maar wereldwijd is er wel discussie over hoevéél calcium we nodig hebben. En dan is er nog de vraag hoe je die calcium opneemt. In campagnes wordt heel erg gefocust op melk. Maar in sommige mineraalwaters zit ook veel calcium. En in plantaardige dranken op basis van hazelnoten of sojadrinks.
Melk bevat trouwens veel meer calorieën en verzadigde vetten. 100 ml volle melk bevat 66 calorieën, halfvolle melk 55, meer dan cola. In 100 ml sojadrink zit 35 calorieën.
Magere melk zou een goed alternatief zijn, maar we weten dat in België vooral volle en halfvolle melk verkocht worden, omdat magere melk minder smaak heeft’.
Bron : De Standaard – 13-11-2015
13
nov