18
apr

Dag van de Patiëntenrechten

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Uit een onderzoek van Ziekenzorg en CM blijkt dat veel mensen niet op de hoogte zijn van het bestaan van een patiëntendossier en de rechten die daarmee gepaard gaan. Daarom vragen zij, aan de vooravond van de Dag van de Patiëntenrechten op 18 april, aandacht voor het recht op een patiëntendossier.
'Als patiënt mag je aan je zorgverlener immers altijd vragen om je patiëntendossier in te kijken', zegt CM-voorzitter Marc Justaert. 'Je mag er een kopie van maken en je mag zelfs vragen om gegevens toe te voegen. Maar slechts heel weinig mensen weten dat.'
De actievoerders, verkleed als zorgverleners, deelden fictieve patiëntendossiers uit en peilden bij de voorbijgangers naar de kennis over hun recht op een patiëntendossier. 'Met alle digitale evoluties in de gezondheidszorg zal het belang van het patiëntendossier de komende jaren nog meer toenemen. Of het nu bij de huisarts, specialist, apotheker, in het ziekenhuis of in het rusthuis is, elke zorgverlener houdt van al zijn patiënten een patiëntendossier bij.
Het belang van een zorgvuldig bijgehouden patiëntendossier valt nauwelijks te onderschatten. Door met elkaar medische gegevens uit te wisselen krijgen zorgverleners een volledig beeld van de patiënt. Bij spoedgevallen is de juiste informatie meteen voorhanden en dubbele onderzoeken worden vermeden. De uitwisseling van gegevens helpt zorgverleners om een snelle en correcte diagnose te stellen.

Bron : Het Nieuwsblad - 18-04-2015