11
dec

Kanker wordt een vrouwenziekte

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Vooral omdat veel meer vrouwen roken dan vroeger en dus meer longkanker krijgen. Tegen 2025, schat het Kankerregister, zullen elk jaar evenveel vrouwen als mannen te horen krijgen dat ze getroffen zijn door kanker.

‘Longkankers maken inderdaad het verschil’, zegt Luk Joossens, expert tabakspreventie bij de Stichting Tegen Kanker. ‘Veertig jaar geleden bestond longkanker bij vrouwen gewoon niet in Vlaanderen. Maar in de jaren 60 en 70 zijn veel vrouwen beginnen roken. Dat merk je niet meteen in de cijfers, maar pas een jaar of veertig later. Nu dus’.

Er moeten vooral hardere campagnes komen, zegt de Stichting Tegen Kanker. Er moeten generieke pakjes komen, zonder logo's. Geen enkele reclame meer op de verkoopplaats. Pakjes veel duurder maken. Maar de overheid is te laks. Met een huisarts als minister van Volksgezondheid is dat eigenlijk intriest.

Drie procent van de Belgische bevolking heeft de afgelopen tien jaar te horen gekregen dat ze kanker hebben. Maar onze kans om het te overleven is wel gegroeid: door betere behandelingen, omdat we het vroeger opsporen. Maar de kans dat mannen kanker overleven stijgt wel drie keer sneller dan bij vrouwen. Ook hier: alweer door het groeiende aandeel longkanker bij vrouwen.

Bron : Het Nieuwsblad – 11-12-2015