9
nov

UZ Gent start met immuuntherapie tegen leukemie

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De zieke patiënt wordt aan een machine gekoppeld, zoals gebeurt bij mensen die plasma geven. Bloed wordt afgenomen en witte bloedcellen worden eruit gefilterd. Aan de T-lymfocyten in die witte bloedcellen wordt een stukje genetische informatie toegevoegd, waardoor deze cellen bij teruggave in het lichaam in de aanval gaan tegen de kankercellen.

Er is jaren gewerkt om deze behandeling op punt te stellen. Ze gaat nu van start onder strikte wetenschappelijke begeleiding en wordt voorlopig enkel aangeboden aan kinderen en jongeren tussen 3 en 21 jaar, bij wie de chemotherapie niet aansloeg of die herhaaldelijk hervallen zijn.

Patiënten moeten wel in een goede fysieke conditie verkeren, want hoewel de resultaten goed zijn, is het behandelingsproces zelf niet zonder risico's, zegt professor Fritz Offner van het UZ Gent.
'Er zijn zware bijwerkingen mogelijk. Logisch ook, want de behandeling lokt een ontstekingsreactie uit, die bij sommigen beperkt blijft maar bij anderen erg acuut kan worden. Zij krijgen dan hoge koorts. We kunnen de behandeling dan stilleggen, maar wenselijk is dat niet, want de ontstekingsreactie is voor een deel gewenst. Daarom worden deelnemers strikt opgevolgd door een multidisciplinair team. Feit is dat we dit niet bij patiënten van 80 jaar gaan uitproberen'.

Pas in een veel latere fase zou dit mogelijk de eerste behandeling tegen acute lymfatische leukemie kunnen worden. Ze heeft het voordeel dat ze niet tot haarverlies leidt. Ook beginnen er de komende jaren wellicht studies met deze therapie tegen andere tumoren, zoals melanomen en lymfeklierkanker.

Bron : De Standaard – 09-11-2015