4
dec

Burn-out, de ziekte die je niet ziet

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Het gaat even niet meer, schreef Eva Daeleman op Facebook. ‘De batterijen zijn platter dan plat’. De 25-jarige omroepster stopt voor onbepaalde tijd met werken. ‘Onvermoeibaar, was ik. Dacht ik te zijn. Tot midden september het licht uitging. Mijn lijf protesteerde en mijn hoofd nog meer’. Daeleman gaat nu in behandeling voor een burn-out.

Dat een jonge, frisse verschijning met een job in de media het niet meer aankan, kunnen velen niet vatten. ‘Burn-out’, zegt experte Elke Van Hoof (VUB), ‘roept nog steeds hardnekkige associaties op van mannen en vrouwen die aan het eind van een zware carrière niet meer kunnen. Burn-out wordt vooral gelinkt aan te lang en te hard werken. De associatie met oudere mensen zit er diep in. Nochtans is leeftijd geen doorslaggevende factor om te voorspellen wie een burn-out kan oplopen. Bij iemand van 25 denken we aan het onbezorgde leven, van het ene feestje naar het andere’.

Dat de job van Daeleman zeer zichtbaar is - tot voor kort was ze presentatrice op de VRT, ze is vaak te horen op de radio - draagt volgens Van Hoof bij aan het onbegrip. ‘We zien geen vrouw die op het punt staat door de knieën te zakken. Integendeel: ze geeft het beste van zichzelf. We kunnen niet begrijpen dat zij ziek is, want ze ziet er niet ziek uit’.

Het is een probleem waar veel patiënten mee kampen. Het is zeer menselijk om ons oordeel te baseren op hoe iemand er uitziet. Wie kanker krijgt, verliest zijn haar. Een gebroken arm gaat in het gips. Wel geven zij aan dat er meestal veel begrip is voor burn-out. In de directe omgeving, ten minste. Vaak hebben collega's, vrienden of familie het wel zien aankomen. Reconstruerend kunnen zij zeggen: we begrijpen het. Voor iemand die je enkel uit de media kent, ligt dat natuurlijk veel moeilijker.

Burn-out is een moeilijk grijpbaar fenomeen. Uit een onderzoek in opdracht van de FOD Werkgelegenheid blijkt dat de prevalentie varieert van 1 tot 48 (!) procent. Bevragingen onder werknemers leveren dan weer percentages van 30 à 40 procent op. De aandoening zou in stijgende lijn zitten. In Nederland is het aantal werknemers dat uitvalt door stress in vijf jaar tijd gestegen met factor acht. Nog uit Nederlands onderzoek blijkt dat wie bezwijkt onder de stress gemiddeld 180 dagen afwezig is.

Bron : De Morgen – 04-12-2015