22
dec

Liever beter dan langer leven

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Dat blijkt uit onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) bij bijna 4 500 Belgen. Zij kregen een reeks gelijkaardige vragen te beantwoorden, zoals : Is het belangrijker om levens te redden of om levens te verbeteren? Geven we de meeste aandacht aan niet-levensbedreigende aandoeningen die veel voorkomen, of aan zeldzame ziektes die dodelijk zijn?
Door de proefpersonen keer op keer verschillende scenario's te laten beoordelen, konden de onderzoekers uit alle antwoorden een 'geobjectiveerde' publieke opinie filteren. Het resultaat is dat de impact op de levenskwaliteit bovenaan staat, gevolgd door hoe ongemakkelijk de huidige behandeling is. Pas daarna komt 'levensverlengend'.
Volgens de proefpersonen moet het Riziv bij de beoordeling eerst kijken naar de impact van ziektes op de publieke uitgaven en daarna naar hoe vaak de ziekte voorkomt.
Tegen 2015 moet het Riziv een lijst opstellen met 'de hoogste therapeutische noden' : de ziektes waarvan het Riziv vindt dat nieuwe en betere behandelingen eerst aan de beurt komen. In tijden van besparingen, in combinatie met de berichtgeving over spectaculaire gevallen en aandoeningen die veel patiënten treffen, is het nuttig te weten wat de bevolking echt denkt.

Bron : De Morgen – 22-12-2014

In dat verband verwijzen we graag naar : ‘BETAALBARE GEZONDHEIDSZORG? SAMEN KIEZEN!’. Tijdens deze interactieve sessies word je uitgenodigd om mee het debat aan te gaan over de keuzes die we moeten maken om onze gezondheidszorg betaalbaar te houden. Er komen verschillende stellingen aan bod en via een stemkastje kun je je mening geven.
Welke keuzes zou jij maken? Laat je een kettingroker met een longaandoening zelf opdraaien voor zijn behandeling? Kan een 85-jarige nog een pacemaker krijgen? Moet er een maximumbedrag zijn voor de terugbetaling van dure behandelingen? 
Moeilijke vragen om te beantwoorden. En toch zijn het vragen die zich stellen binnen onze gezondheidszorg. De interactieve sessies ‘BETAALBARE GEZONDHEIDSZORG? SAMEN KIEZEN!’ worden over gans Vlaanderen georganiseerd. 
In onze kalender en op www.cm.be/samenkiezen kun je zien wanneer er een sessie in jouw buurt is.