29
okt

Twijfels over melk

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De onderzoekers ondervroegen tussen 1987 en 1997 61 000 volwassen vrouwen en 45 000 mannen over 96 voedingsmiddelen, waaronder melk en melkproducten. Na de bevraging bleven de onderzoekers iedereen volgen en registreerden ze de overlijdens (en doodsoorzaken) en botbreuken van de deelnemers.
Uit de analyse van de gegevens blijkt dat naarmate de personen meer melk dronken, het risico toenam dat ze aan een hart- en vaataandoening overleden en dat ze een breuk (vooral heupfracturen) opliepen.
De studieresultaten uit Zweden worden bij experts in ons land gemengd onthaald, met de vraag om de resultaten met de nodige voorzichtigheid te interpreteren.
Anderzijds levert deze studie volgens sommigen wel al voldoende bewijs om het bestaande voedingsadvies over melk aan te passen. De voedingsdriehoek beveelt aan dat we elke dag best 450 tot 600 milliliter melk drinken. Die aanbeveling zou – op basis van de Zweedse resultaten - moeten herzien worden. Bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie zijn ze voorlopig echter nog niet van plan om de voedingsdriehoek te herzien, net omdat er zoveel tegenstrijdige studies zijn over melk.
Bron : De Standaard – 29-10-14