Recent won de 18-jarige Neil Davey in zijn leeftijdscategorie de zilveren medaille in een grote Amerikaanse uitvinderswedstrijd. Die prijs behaalde Davey omdat hij kanker kan vinden in een luttele druppel bloed. Dat bloed injecteert hij in een speciaal toestel, waarna de vele cellen in het bloed geïsoleerd worden. Eens die cellen apart zijn ingekapseld, gaat Davey die onder meer verhitten, waardoor de tumorcellen oplichten.
Met behulp van een laser achterhaalt hij of er kanker in het bloed zit. Lichten de cellen heel erg op, dan is er DNA van een tumor aanwezig. De methode mag ingewikkeld klinken, toch duurt de test amper dertig tot zestig minuten. De test haalt een accuraatheid van 90 procent, al is de onderzoeker ervan overtuigd dat het percentage nog beter kan naarmate de technologie verder verfijnd wordt.
"Het voordeel van deze technologie is dat ze ultragevoelig is", zegt Davey op de website van de universiteit van Harvard. "Uit een miljard normale cellen in het bloed kan ik één kankercel halen." De student deed testen op prostaatkanker en darmkanker, maar maakt zich sterk dat het bij zowat alle kankers kan. "De technologie is heel universeel."
Goed nieuws voor de patiënt, want in het verleden kon kanker in vele gevallen enkel gevonden worden door ingrijpende operaties of pijnlijke biopsieën.
De uitvinding van Davey is niet de eerste of enige waarbij bloed een cruciale rol speelt in de strijd tegen kanker. Er duiken steeds meer onderzoeken op waaruit blijkt dat bloed ons informatie kan geven over alle ziektes die ons lichaam teisteren.
Bron : De Morgen - 08 Jan. 2016
8
jan