19
mrt

Crestor onder vuur

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Crestor is een krachtige cholesterolverlager die moet voorkomen dat de bloedvaten dichtslibben en de patiënt een hartaanval of een herseninfarct krijgt. Sinds het middel in 2003 op de markt kwam, is het wereldwijd aan een steile klim bezig.
Maar er komen almaar meer bewijzen dat Crestor meer risico's inhoudt dan andere cholesterolverlagers. Zo zouden patiënten die Crestor nemen, 25 procent meer risico lopen op diabetes dan patiënten die een placebo krijgen. Bij andere cholesterolverlagers zou dat risico lager liggen. Crestor zou ook de enige cholesterolverlager zijn waarbij al in klinische studies vóór de registratie werd opgemerkt dat het de afbraak van bepaald spierweefsel in de hand werkt. Dat kan uiteindelijk leiden tot nierschade.
Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft in 2010 al aanbevolen in eerste instantie voor andere cholesterolverlagers te kiezen. Hun voor- en nadelen zijn goed gekend, omdat de middelen al lang op de markt zijn. Bovendien kosten ze minder dan Crestor, omdat de patenten van die andere middelen al vervallen zijn.
 
Bron : De Standaard  - 18-03-2015