15
dec

Aantal apothekers stijgt fors

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Ziekenhuisapotheker of officina-apotheker.. Het Kadaster van Gezondheidsberoepen maakt geen verschil. Het waren dus deze cijfers die Kamerlid Barbara Pas van minister van Volksgezondheid Maggie De Block kreeg toen ze vroeg hoeveel geregistreerde apothekers er in België zijn. Barbara Pas vroeg meteen ook wat die cijfers pro mille betekenen en hoe de verhouding tussen de gewesten is. Ze wilde ook weten welke uitstroom van apothekers we de volgende vijf jaar mogen verwachten en wat de verwachting van de instroom is.
Eén ding is duidelijk: de trend van meer apothekers verdeelt zich netjes over alle gewesten. Brussel telt iets minder geregistreerde apothekers dan Vlaanderen en Wallonië.

Als we kijken hoeveel apothekers hun apothekersjas in de volgende vijf jaar aan de haak zullen hangen, dan komt het Kadaster uit op 1 967 apothekers in België die nu in de leeftijdscategorie 60-65 jaar zijn, opvallend meer in het Vlaams Gewest (1 215) dan in het Waals Gewest (588) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (164). Alleen zeggen ook deze cijfers niet veel, aangezien een apotheker meestal niet gebonden is aan een verplichte pensioenleeftijd.
Maar er staat vers bloed op de drempel, al is er in de Franse Gemeenschap wel een dipje te bespeuren. Het aantal afgestudeerde apothekers maakt zowel in de Vlaamse als de Franse gemeenschap een golfbeweging.

Bron : de Apotheker – 15-12-2015