25
sep

Steeds meer Vlamingen betalen zorgverzekering niet

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Elke maand ontvangen tienduizenden zorgbehoevenden een uitkering van 130 euro, voor onder meer persoonlijke verzorging of de aanpassing van hun woning. Dat geld is afkomstig van de zorgverzekering, een bijdrage van 50 euro die elke Vlaming jaarlijks moet storten. Maar niet iedereen betaalt tijdig zijn bijdrage, blijkt uit een antwoord van minister van Welzijn Jo Vandeurzen  op een parlementaire vraag van Els Robeyns.
Mensen die drie jaar op rij niet of te weinig betalen krijgen een boete van 100 tot 250 euro. Vorig jaar moest het Vlaams Zorgfonds in totaal 25 52 boetes uitschrijven - ruim de helft meer dan in 2013 en goed voor een totaalbedrag van zeker 2,55 miljoen euro.

Vooral leden van de Vlaamse Zorgkas (59%) en CM (22%) hebben een boete in de bus gekregen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft er niet echt zicht op waarom vorig jaar 225 00 Vlamingen niet of niet tijdig betaalden. Parlementslid Robeyns vreest alvast dat de groep wanbetalers dit jaar verder groeit, omdat de bijdrage sinds januari is verdubbeld. "Wij vragen minister Vandeurzen om te onderzoeken hoeveel wanbetalers in armoede leven. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat diegenen die het al moeilijk hebben, nog meer in de problemen komen?"

Bron Het Laatste Nieuws - 25-09-2015