9
jan

Nieuw antibioticum op komst

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
In dertig jaar tijd zijn er amper nieuwe antibiotica ontwikkeld. Het vaktijdschrift Nature.kondigt nu de komst aan van een gloednieuw antibioticum met de naam teixobactine, dat lijkt te werken tegen onder meer de ziekenhuisbacterie. Dat werd tijd, want bacteriën werden te resistent, en antibiotica verloren almaar sneller hun werking. Antibiotica produceren was zo de jongste decennia tot een frustrerende en tijdrovende bezigheid geworden.
Het grote verschil met bestaande antibiotica zit in de werking. Nu werken antibiotica in op de eiwitten van bacteriën. Het nieuwe antibioticum zet zich echter vast op de vetten. Die hebben geen DNA en kunnen daardoor niet gekopieerd worden. Ze blijven uniek en dat maakt hen sterker en resistenter.
Het kan nog wel enkele jaren duren vooraleer het product bij de apotheker ligt. Maar met dit onderzoek is door de wetenschappers wellicht een deur geopend naar de ontdekking van nog veel meer antibiotica. Ze hopen daarmee de instorting van onze geneeskunde met een paar decennia uit te stellen.
Bron : Het Nieuwsblad – 09-01-2015