10
nov

Te hoge cholesterol: een Westers fenomeen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Dat wil zeggen dat 13 procent van de bevolking dagelijks cholesterolverlagende statines neemt. Daarmee daalt het risico op hart- en vaataandoeningen, nog altijd dé belangrijkste doodsoorzaak in het Westen.

Nog even resumeren: cholesterol is een lipide en hyperlipidemie ligt aan de basis van aderverkalking, hartaandoeningen en beroertes. Cholesterol beweegt zich via de bloedsomloop. Enerzijds is er LDL (Low Density Lipoproteïnen) en HDL (High Density Lipoproteïnen), in de volksmond ook wel eens 'slechte' en 'goede' cholesterol genoemd. Slechte cholesterol leidt tot een ophoping in de vaatwand. HDL neemt daarentegen cholesterol op uit de vaatwand en voert het naar de lever.

Voeding is in de bestrijding van cholesterol essentieel. Maar ook wie zijn gewicht onder controle heeft en gezond eet, riskeert een te hoge cholesterol te hebben. 
De meest courante behandeling voor hoge cholesterol zijn statines. Zij blijven het meest voorgeschreven als cholesterolverlagers.Statines verlagen de incidentie van cardiale accidenten in nagenoeg alle groepen die ooit deelnamen aan klinische studies met statines. Statines kunnen de cholesterol 40 tot 50 procent doen dalen.

Bron : de Apotheker – 10-11-2015