25
sep

Vrouwen slapen niet zo lekker als mannen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ

Zowat alle participanten aan de 'slaaptest' die de CM sinds begin 2015 op haar website heeft staan, herkennen zich min of meer in de vragen die wijzen op slapeloosheid (insomnie). Maar er zijn tien procent meer vrouwen dan mannen die afleiden dat ze ook patiënt zouden kunnen zijn. De slaaptest bevraagt een brede groep mannen en vrouwen uitgebreid over insomnie, de ademhalingsstoornis apneu, rusteloze benen en narcolepsie (niet wakker kunnen blijven).

De resultaten zijn geen diagnoses, maar willen mensen ertoe aanzetten hun slaapprobleem beter in te schatten. Behalve insomnie herkennen de participanten zich vooral in de beschrijving van het rusteloze benen-syndroom, en in het nachtelijke piekeren. Dat laatste gaat sterk samen met insomnie.

Dat beduidend meer vrouwen (61 procent) deelnamen aan de test, bevestigt de conclusie van meerdere onderzoeken die aangeven dat vrouwen zich meer zorgen maken over hun slaap. Die onderzoeken geven, net als de slaaptest, ook aan dat vrouwen effectief meer problemen hebben. Ze zoeken ook meer en breder naar oplossingen. 

Dat vrouwen meer last hebben van slaapstoornissen, bleek ook uit het jongste Gezondheidsonderzoek (2013). 32 procent van de vrouwen heeft slaapproblemen (tegenover 24 procent mannen) en 20 procent van hen neemt slaapmiddelen (tegenover 13 procent mannen).
Experts verwijzen als verklaring naar specifieke biologische kenmerken bij de vrouw, zoals de menopauze, maar ook naar toenemende stress als gevolg van een dubbele maatschappelijke belasting.

Bron : De Standaard - 25-09-2015