27
sep

Forum van de patiënt

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Het Forum van de patiënt zet in op de kracht van mensen en biedt een programma aan dat deze kracht wil helpen ontdekken en versterken.
 
Zo is er een patiëntenbeurs waarop 47 patiëntenorganisaties zich voorstellen, er zijn talrijke workshops en lezingen waaraan o.m. Lieven Annemans, Ignaas Devisch, Ri De Ridder, Christine Tobback, Manu Keirse, Koen Kas, David Dewulf, Jean Jacques Cassiman en vele anderen meewerken. In het literair café leest Krista Bracke voor uit haar bestseller ‘Mijn leven op stelten’ en Joris Verbeeck uit ‘Leef nu ik er niet meer ben’, het indrukwekkend boek dat hij met zijn overleden broer schreef.
Er is de lancering van een nieuw online platform voor chronisch zieke mensen ‘Bondgenoot.be’, waar chronisch zieke mensen lotgenoten kunnen ontmoeten en ervaringen en informatie uitwisselen.
 
Het Forum van de patiënt wordt afgesloten met de afkondiging en ondertekening van het ‘Charter van de patiënt’, vijf krachtlijnen, die chronisch zieke mensen in staat stellen zelf een kwalitatief leven uit te bouwen. Dit is gebaseerd op de ervaring van zieke mensen zelf.
Vijf chronisch zieke mensen zullen dit charter voorstellen.
Wij hebben ook de nieuw verkozen parlementsleden bevraagd wat zij zullen ondernemen om de kracht van zieke mensen te ondersteunen. Hun beleidsintenties werden eveneens opgenomen in dit charter.
Het ‘Charter van de patiënt’ zal samen met chronisch zieke mensen geconcretiseerd worden en vormt de basis voor toekomstige acties.
 
Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, zal aanstaande zaterdag dit charter mee ondertekenen en zal zijn beleid naar chronisch zieke en hulpbehoevende mensen toelichten.