23
okt

Snellere én nauwkeuriger down-test

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De nieuwe test, 'Clarigo' genaamd, laat toe om al vanaf de achtste week een bloedstaal te nemen. Proeven die de Belgische firma Multiplicom ermee deed, waren verbluffend: uit een totaal van 1 500 monsters werden alle 54 stalen die wezen op het syndroom van Down eruit gepikt. Eén resultaat was vals positief , maar volgens het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg is dat nog altijd veel beter dan wat de huidige tests kunnen.
Vorig jaar kregen nog 55 vrouwen in ons land een miskraam, omdat ze een bijkomend onderzoek lieten doen na wat uiteindelijk een valse eerste screening bleek.

Een ander voordeel van de nieuwe test is dat ze sneller is. In 15 labs, verdeeld over zes Europese landen, kunnen ze geanalyseerd worden. Daardoor is er na gemiddeld 3 dagen al resultaat. De prijs is nog niet bekend, maar zal wellicht hoger liggen dan die van de huidige tests (circa 390 euro). Aanvankelijk zal 'Clarigo' enkel gebruikt worden voor zwangerschappen met een hoog risico. Later zou die grens verlaagd kunnen worden.

Bron : Het Laatste Nieuws – 23-10-2015