2
mrt

Assuralia waarschuwt voor tariefverhogingen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
En dat blijft niet zonder gevolgen. Europa kijkt meer dan ooit naar de werkelijke risico's en voorziet dat daarvoor voldoende kapitaalbuffers moeten worden aangelegd. Volgens Assuralia-voorzitter Hans Verstraete zal dat ook effect hebben op de tarieven. 'Hoe hoger de kapitaalvereisten, hoe groter de impact op de premiezetting', waarschuwde hij gisteren.

Winsten onder druk
Een aardverschuiving valt niet te verwachten, het zal gaan om kleine aanpassingen, zegt Verstraete. Vooral producten op lange termijn (met moeilijker in te schatten risico's) zullen de impact voelen. Denk aan de aansprakelijkheidsverzekeringen voor geneesheren of ziekenhuizen.

De winsten in de sector staan immers onder druk. De nettowinst van de verzekeraars is vorig jaar met 8,5 procent gedaald tot 1,2 miljard euro. Een stuk minder dan oorspronkelijk gevreesd, maar niettemin voldoende voor Assuralia om nogmaals aan de alarmbel te trekken.

Hoge taksen
Vooral de levensverzekeraars hebben het moeilijk. Zij zagen hun premieomzet in tien jaar halveren van 20 tot iets meer dan 10 miljard euro. De oorzaak? De verhoogde taks op levensverzekeringsproducten - van 1,1 naar 2 procent - in combinatie met de lage rentes op de markten.

Assuralia blijft de taks dan ook aanvallen. 'Een louter budgettaire maatregel, die de sector zwaar heeft getroffen, en budgettair bovendien een slag in het water', aldus Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia. 'De regering wou in 2013 bijna 150 miljoen euro meeropbrengsten uit de taks, maar uiteindelijk heeft de belasting maar 9 miljoen euro opgebracht.'

Bron: De Standaard 25/02/2016