Werkgevers erkennen dat ze daarbij ook een grote verantwoordelijkheid dragen.
Het gaat niet goed met het stresspeil van de Belgische werknemers : twee op de drie ervaren overmatige stress op het werk. Dat is bijna een vijfde meer dan in 2010. Eén op de vier klaagt daardoor over hoofdpijn, slaapstoornissen en concentratieverlies ; één op de tien is in een regelrechte burn-out beland, blijkt uit het onderzoek.
Opmerkelijk is dat bijna alle werkgevers erkennen dat ze een belangrijke verantwoordelijkheid dragen en dat minstens de helft van de oorzaken van burn-out in de eigen organisatie ligt. Ze wijzen op de gestegen werkdruk, de bijna permanente bereikbaarheid van werknemers, de enorme informatiestroom en de talrijke keuzemogelijkheden als grote boosdoeners.
Vooral grote organisaties, met meer dan 500 medewerkers, hebben de jongste jaren meer werknemers met een burn-out. Gemiddeld is een werknemer met een burn-out bijna vijf maanden thuis, wat voor de werkgever een totale kostprijs levert van meer dan 20 000 euro per getroffen werknemer.
Een antistressbeleid is dus een economische noodzaak geworden. Bovendien zijn bedrijven sinds september 2014 wettelijk verplicht iets te ondernemen tegen stress.
Bron : De Tijd – 28-01-2015
28
jan