7
jan

Farmareus in zee met Vlaams biotechbedrijf

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
'Alphabodies', daar is het de Amerikaanse farmareus om te doen: biologische, eiwit­gebaseerde middelen die, meer dan andere kankertherapieën, in staat zijn om een kankercel binnen te dringen en daar specifieke doelen te lijf te gaan. Een therapie die veelbelovend klinkt voor kankers die met bestaande kanker­therapieën moeilijk of niet te behandelen zijn. Vorig jaar begonnen de gesprekken tussen Complix en Merck over concrete targets in een stroomversnelling, net voor Kerstmis was de deal rond.

Een overname achtte Complix niet opportuun, maar een strategisch partnership met de Amerikanen behoorde wel tot de mogelijkheden. De samenwerking met Merck blijft vooralsnog beperkt tot de ontwikkeling van middelen die focussen op twee ziektedoelwitten. 'De alphabody-technologie staat net in de startblokken. Het volledige potentieel ervan is bij lange na nog niet verkend. Het zou niet opportuun zijn om nu al uit te verkopen', licht CEO Vaeck toe. Toch is de deal een win-winsituatie voor beide partijen. Merck krijgt exclusieve toegang tot de Belgische technologie en Complix kan een beroep doen op de knowhow en onderzoeksbudgetten van de Amerikaanse farmareus. De overeenkomst kan Complix maximaal 280 miljoen dollar opleveren, gespreid over zo'n tien jaar en verschillende mijlpaalbetalingen. Daarbovenop kunnen royalties komen, als Merck de toepassingen succesvol kan vermarkten.

Merck is dezer dagen duidelijk op jacht naar overnames en samenwerkingen met innovatieve kleinere spelers in de farmasector. Dinsdag raakte al bekend dat het bedrijf een deal van 600 miljoen dollar sloot met het Amerikaanse biotechbedrijf Quartet, dat zich specialiseert in de bestrijding van chronische pijnen.

Bron : De Standaard - 07 Jan. 2016