Een korte serie bestralingen met een hogere stralingsdosis per keer voorkomt herval na prostaatkanker net zo goed als de gebruikelijke langere bestralingsreeks met een lagere dosis. Dat leert een studie van het Nederlands Kankerinstituut en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.
In de studie werd een courante bestralingsbehandeling bij prostaatkanker (39 sessies) vergeleken met een nieuwe methode waarbij het aantal bestralingen bijna wordt gehalveerd (19 keer), maar de dosis per bestraling verhoogd. De studie is gepresenteerd op een congres in de VS.
Aan het onderzoek werkten 820 patiënten met prostaatkanker mee. Zij werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg de conventionele behandeling. Deze mannen kregen acht weken lang, vijf keer per week een bestraling met een dosis van 2 Gray. De andere groep kreeg zes weken lang, drie keer per week een bestraling met een dosis van 3,4 Gray.
De resultaten lijken bij de nieuwe, snelle methode zelfs iets beter te zijn, al is dat strikt genomen statistisch nog niet aangetoond, schrijft hoofdonderzoeker Luca Incrocci in een persmededeling. 'De patiënten worden al vijf jaar lang gevolgd. Na die vijf jaar blijkt 77 procent van de groep die de conventionele behandeling heeft gekregen, kankervrij te zijn. In de groep die de korte serie kreeg, bleef 80 procent vrij van kanker.'
Het grote voordeel is volgens Incrocci dat wachtlijsten korter worden en dat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis moeten. '19 keer versus 39, dat maakt een groot verschil. Een bestraling duurt slechts kort, maar mensen zijn toch dikwijls een dagdeel kwijt aan het ziekenhuisbezoek'.
Volgens stralingsarts Karin Haustermans van UZ Leuven zijn er inderdaad meer en meer aanwijzingen dat het aantal stralingssessies bij prostaatkanker verminderd kan worden. 'In Leuven krijgen mensen met prostaatkanker standaard nog 35 sessies, wat bijna een week korter is dan de 39 sessies uit de Nederlandse studie. Binnenkort beginnen we met een studie waarbij prostaatkankerpatiënten nog maar vijf sessies krijgen'.
Bron : De Standaard - 20-10-2015
20
okt