9
jun

Steeds meer hooikoorts

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Precieze cijfers over het aantal hooikoortslijders in ons land zijn er niet. De schattingen lopen uiteen van 12 tot 28 procent van de bevolking. De meest allergische provincie in ons land is Antwerpen, al weet niemand hoe dat komt. De vijfjaarlijks gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) toont dat 16,5 procent van de ondervraagde Antwerpenaars een of andere vorm van allergie heeft. West-Vlaanderen blijft het meest verstoken van allergische symptomen, al klaagt 12,5 procent ook daar over last van allergie.
De eerste golf patiënten hebben we ondertussen gehad: zij die last hebben van boompollenallergie. Het aantal mensen dat allergisch reageert op boompollen is trouwens de afgelopen 30 jaar verdubbeld. Patiënten die zich nu, in juni, aanmelden, lijden vooral aan graspollenallergie. Van de 140 grassoorten die ons land telt, blijken er 29 allergeen te zijn. Bij warm weer is de last veel groter.
De strijd tegen allergie gebeurt op drie vlakken: preventie, bestrijding en onderdrukking. Preventie is niet altijd mogelijk en onderdrukking via immunotherapie kost al gauw 1 500 tot 2 000 euro voor een behandeling van drie jaar. Daarvan is geen cent terugbetaald. De symptomen bestrijden met cetirizine is dan ook de meest voorgeschreven therapie.

Bron : de Apotheker – 09-06-2015