Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal het aantal dementerenden tegen 2050 verdrievoudigen. Op dit moment lijden wereldwijd 47,5 miljoen mensen aan de ziekte. In 2050 zullen dat er 135,5 miljoen zijn.
Voor België schatten we het aantal patiënten momenteel op 350 000. Tegen 2050 zal dat aantal verdubbeld zijn. Dat komt vooral door de vergrijzing. De meeste aangroei van de ziekte is bij patiënten die ouder zijn dan 80. Bij bejaarden boven de 90 lijdt één op de drie eraan.'
Alzheimeronderzoekster Christine Van Broeckhoven pleit nog eens voor meer investeringen in het onderzoek naar de ziekte: “Pas als we de ziekte beter kennen, kunnen we ervoor zorgen dat we die dreigende stijging kunnen ombuigen. Dat onderzoek kost geld, maar de overheid wil niet over de brug komen. Bij kanker of aids gebeurde dat wel en kijk: in vele gevallen zijn die ziektes niet meer dodelijk. Alzheimer zou ook die kant kunnen opgaan, als er meer geld komt voor onderzoek. Het probleem is nauwelijks te onderschatten. Er komt een tsunami op ons af, maar we willen er niets aan doen. Dementie is de kanker van de 21ste eeuw. Ik voorspel dat dementie uiteindelijk het failliet van de sociale zekerheid zal betekenen. De verzorging van demente bejaarden zal onbetaalbaar worden. Om dat te voorkomen is het van immens belang dat er nú wordt geïnvesteerd in meer onderzoek naar de ziekte”.
Ook de WHO vindt dat er dringend iets moet gebeuren. In Canada is er gisteren en vandaag een ministerconferentie over de ziekte en de gevolgen ervan. Men probeert de verschillende regeringen warm te maken om samen te werken zodat de ziekte in een vroeger stadium ontdekt zal kunnen worden.
Bron : Het Nieuwsblad – 17-03-2015
17
mrt