27
nov

​Minder bedden door crisis en vooruitgang

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
In 2000 haalden we een gemiddelde van 5,5 ziekenhuisbedden per 1 000 inwoners, in 2013 bedroeg dat nog maar 4,8. In België zijn er 6,3 bedden per 1 000 inwoners, meer dus dan het gemiddelde in de Oeso, maar minder dan in Korea (11) en Japan (13,3). Alleen in Turkije en in Korea steeg het aantal ziekenhuisbedden per inwoner tussen 2000 en 2013.
De daling van het aantal bedden is gedeeltelijk het gevolg van de vooruitgang in de medische technologie, en vooral van de toename van de ambulante chirurgie en minder nood aan ziekenhuisopnames. Die vooruitgang draagt ook bij tot een daling van de kosten, vooral door de daling van de opnameduur in het ziekenhuis.

In heel wat Europese landen heeft de financiële en economische crisis die in 2008 begon ook bijgedragen tot een bijkomende daling van de ziekenhuiscapaciteit in het kader van overheidsbesparingen in de gezondheidszorg.
In een aantal landen ging de daling van het aantal bedden gepaard met een toename van de bezettingsgraad. Dat is onder meer het geval in Ierland, Israël, Canada en Noorwegen. In België bleef de bezettingsgraad gedurende die periode stabiel.

Bron : Artsenkrant – 27-11-2015