De Vlaamse overheid kon vermoeden dat die screenings mensenlevens redden. Maar absolute cijfers bestonden daar niet over.
Professoren Lieven Annemans (UGent) en Koen Putman (VUB) bekeken welke kankers hoe vaak voorkwamen de afgelopen jaren, zetten daar het sterftecijfer naast en maakten twee berekeningen, rekening houdend met de bevolkingssamenstelling en de evolutie van de specifieke kankers. Hoe ziet de wereld er over twintig jaar uit als we op dezelfde manier blijven screenen? En hoe ziet de wereld eruit als we niet screenen? Het verschil is immens.
‘Als we blijven screenen, zullen we daar de komende twintig jaar naar schatting 10 700 overlijdens ten gevolge van kanker mee voorkomen’, zegt Annemans. Verhoudingsgewijs zullen de meeste levens worden gered in de groep van de darmkanker: daar zullen 6 300 overlijdens worden vermeden. Voor baarmoederhalskanker zijn er dat 3 100, voor borstkanker 1 300.
Als de Vlaamse overheid onverminderd verder gaat met de screenings, dan zal dat de staatskas de komende twintig jaar 125 miljoen euro kosten. Zijn die investeringskosten van de screenings wel te rechtvaardigen als je daar de gezondheidswinst tegenover zet. Het antwoord is duidelijk ‘ja’.
Vlaams minister Vandeurzen is blij met de resultaten. ‘Het is de eerste keer dat we dit in Vlaanderen op deze manier onderzoeken. De uitkomst van dit onderzoek creëert een overtuigend draagvlak voor een voortzetting van de bevolkingsonderzoeken’.
Het volledige rapport van het onderzoek vind je hier.
Bron : De Morgen – 06-10- 2015
6
okt