9
feb

Kankerliga wil sigaret uit zicht

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Daaruit bleek dat één op de zes winkels de regels van de tabakswet overtreden. Zo verkopen ze sigaretten onder de prijs of afficheren ze te veel tabaksreclame. Nochtans zijn alle technieken die erop gericht zijn om meer tabaksproducten te verkopen in België verboden.
De Tabakscontroledienst treedt daar hard tegen op, met boetes van 60.000 euro. Maar de grote tabaksfabrikanten laten zich zelden afschrikken. Dat stellen de inspecteurs van Volksgezondheid vast. Ze omzeilen de wet en zoeken achterpoortjes.
De Vlaamse Liga tegen Kanker stelt vast dat jongeren roken weer meer roken, ondanks alle campagnes en waarschuwingen op pakjes. Ongeveer 15 procent van de jongeren tussen 12 en 18 steekt geregeld een sigaret op. Daarom vraagt VLK een totaalverbod in winkels op het vertonen van tabaksproducten. Jongeren mogen niet nog meer in verleiding komen om te roken.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft nog geen beslissing genomen over het verbod op het vertonen van sigarettenpakjes in de winkel. Die knoop moet ze over een jaar wel doorhakken, als ons land de Europese tabaksrichtlijn moet omzetten naar een Belgische wetgeving.

Bron : Gazet van Antwerpen – 09-02-2015