19
mei

Meer wordt minder !

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Duizenden gepensioneerden en invaliden dreigen, ondanks een verhoging van hun vakantiegeld, aan het einde van het jaar minder over te houden dan voor die verhoging. De fiscus houdt immers meer belasting af dan ze extra vakantiegeld krijgen. Dat zeggen de christelijke ouderenbeweging OKRA en de vereniging voor langdurig zieken Ziekenzorg CM.
Tijdens Rerum Novarum vorige week haalde CM-voorzitter Marc Justaert de kwestie al eens aan. Door het sociaal akkoord over de welvaartsenveloppe wordt het vakantiegeld van langdurig zieken en gepensioneerden opgetrokken vanaf mei. Deze verhoging dreigt echter te worden afgeroomd door de fiscus.

Chris is één van de getroffen invaliden. Zij ontvangt een invaliditeitsuitkering als alleenstaande en kan getuigen hoe moeilijk het is om met een beperkte uitkering en hoge medische kosten als chronisch zieke de eindjes aan elkaar te knopen. “De 160 euro extra vakantiegeld die deze maand op de rekening komt is meer dan welgekomen” zegt Chris. “Als nu blijkt dat ik daarvoor 172 euro extra belastingen moet betalen, komt dat bijzonder hard aan. Wat heeft het dan voor zin om die verhoging door te voeren?”

OKRA en Ziekenzorg CM vragen om een oplossing. "Een volwaardig vakantiegeld moet vakantie mogelijk maken voor invaliden. Zij hebben immers net als iedereen nood om er eens tussenuit te zijn, de batterijen te kunnen opladen om met hernieuwde moed het leven met een chronisch ziekte aan te kunnen. Wij vragen dat de nodige grensbedragen aangepast worden, zodat het bijkomende vakantiegeld ook netto een inkomensstijging betekent. Een verhoging van de belastingvrije som voor invaliden zou een uitkomst kunnen bieden", zegt Johan Tourné, nationaal secretaris van Ziekenzorg CM.

Bron : www.demorgen.be - 19-05-2015