15
jul

Depressie is meer dan gekende symptomen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Neerslachtigheid of droefheid associëren we vaak met een depressie. Concentratiestoornissen daarentegen worden maar in 57 procent van de gevallen gelinkt aan een depressie, aarzeling in 44 procent van de gevallen en afleiding in amper 33 procent.
Nochtans zijn die cognitieve symptomen volgens het Amerikaans Nationaal Gezondheidsinstituut heel erg nadrukkelijk aanwezig bij een depressie. Tot 94 procent van de tijd werden depressieve patiënten met deze symptomen geconfronteerd. Bovendien hadden die een heel erg negatieve impact op het persoonlijk en professioneel leven.
 
"De cognitieve symptomen van depressie worden vaak genegeerd door de omgeving omdat ze worden gezien als een teken van luiheid of een gebrek aan moed", zegt professor Eric Constant, psychiater van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc. "Toch is dat niet zo. Het zijn echte symptomen waarmee we rekeningen moeten houden in de behandeling."

Het beter herkennen van de symptomen moet ervoor zorgen dat meer mensen de juiste hulp krijgen. Ruim de helft van de mensen met een depressie krijgt niet de juiste behandeling. Slechts 43 procent van hen zoekt professionele hulp.
 
Bron : De Morgen – 15-07-2015