1
okt

Ziekenhuizen hebben nú verandering nodig

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Met ruim 470 ideeën voor proefprojecten die de ziekenhuisfinanciering fundamenteel moeten veranderen, wekt minister Maggie De Block de indruk dat ze de financiering van de ziekenhuizen aanpakt. Bovendien kwam Belfius dit jaar met goed nieuws: het aantal verlieslatende ziekenhuizen daalde van 40 naar 26.

Achter die optimistische berichten gaat echter een nijpende realiteit schuil. Om te beginnen nuanceren de Belfius-analisten de resultaten van hun studie. Tenslotte is nog één op de vier ziekenhuizen verlieslatend. Eigenlijk zijn er vooral minder ziekenhuizen die het heel goed doen, en meer die het echt slecht doen. Dat het gemiddelde verbeterde, heeft in de eerste plaats te maken met de gedaalde energiekosten en een strikter personeelsmanagement.

Minister De Block beseft maar beter dat het stadium van experimenteren met proefprojecten ver voorbij is. Er is nu een momentum voor verandering. Het dossier van de ontsporende ziekenhuisfinanciering is al jaren een onbeheersbare angel in de ziekteverzekering. Iedereen weet het en veel directeurs zijn bereid om een fundamentele hertekening van het ziekenhuislandschap te ondersteunen. Tenminste als daar een stabiel kader tegenover staat. Het is aan de regering om dringend met visionaire beslissingen te komen.

Bron : Trends – 01-10-2015